De flesta anlitar en begravningsbyrå som tar hand om allt rörande begravningen – många gånger till god hjälp. Man måste inte godta allt som begravningsbyrå föreslår utan kan hantera ganska mycket själv, om man förmår, som kistläggning, kista, urna, svepning, kistdekoration, bärande av kistan, program, minnestund med mera. Alla som betalar skatt i Sverige betalar en begravningsavgift, även de som har utträtt ur Svenska kyrkan. Den avgiften täcker kyrkans administration och tillhandahållande av gravplats, kapell och krematorier. I Sverige ska begravningen ske inom en månad efter dödsfallet, för närvarande med möjlighet till förlängning.
Ordlista & förklaringar
Svepning
Svepning innebär att den avlidne tvättas, kammas och kläs. Klädsel kan vara en vit svepdräkt som medföljer kistan eller egna privata kläder.
Omhändertagande (kistläggning och bisättning
Omhändertagande (kistläggning och bisättning) innebär som ovan svepning, d v s påklädsel samt att den avlidne får komma till ro i sin kista och köras till kylrummet som ligger närmast till där begravningsceremonin ska ske. Om ingen ceremoni ska ske eller först efter kremering, körs kistan direkt till krematoriet.
Direktkremering
Direktkremering innebär att den avlidne förs direkt från dödsbädden till krematoriet utan någon begravningsgudstjänst eller annan ceremoni emellan. Därefter kan man ta vidare beslut om stoftet och eventuell ceremoni med urna.
Kyrklig ordning
Svenska kyrkan har sin ritual att följa, den kan varieras i vissa delar om de anhöriga så önskar, men det är alltid prästen, som representant för kyrkan, som har avgörandet. En begravning i kyrkan är en gudstjänst, och kan inte förändras i sin grund.
Klockringning
Ingångsmusik
Sång/Musik
Psalm
Begravningsakt
Psalm
Altartjänst/Bön
Psalm
Avskedstagande
Sång/Musik
Utgångsmusik
Klockringning
Borglig begravning
Borglig begravning är en begravning som inte sker i Svenska kyrkans ordning. Vid en borgerlig begravning kan du själv välja innehållet i begravningsceremonin och den innehåller oftast musik, diktläsning, en minnesberättelse och personporträtt av den som har dött. Anhöriga kan själva anlita en borgerlig begravningsförrättare, alternativt agera sådan själva eller få hjälp av begravningsbyrån. Vissa kommuner tillhandahåller politiskt förtroendevalda begravningsförrättare. En van officiant ka ge råd om programinnehåll och har ofta en egen modell att erbjuda. En borgerlig begravning hålls ofta i ett kapell, men den kan äga rum var som helst; på ett slott, en konferensgård, hemma i trädgården, inomhus eller ute i naturen osv. Man kan välja borgerlig begravning även om man är medlem i Svenska kyrkan.
Minnesstund är en viktig del av begravningen som hålls efter själva ceremonin. Det är då den avlidnes anhöriga och vänner får chansen att minnas den som gått bort. Det finns då tid för samtal kring minnen av den döde och en del brukar även hålla tal. Oftast bjuder man på någon form av förtäring och den kan hållas öppen så att man får anmäla sig eller enbart i den egna kretsen.